Main » Articles » Articles » Recipes |
Rendang Tok
Bahan-bahan: 1 kg daging lembu atau kerbau ½ cawan cili boh / 2 sudu besar serbuk cili 1 peket kecil rempah kari daging 7-10 ulas bawang besar 6 batang serai Lengkuas sebesar ibu jari kaki 2 inci halia 1000 ml santan pekat 4 sudu besar kerisik Garam dan gula secukupnya Kaedah: 1. Potong daging berbentuk kiub lebih kurang saiz 2 inci x 2 inci x 2 inci. Basuh dan toskan. 2. Bawang besar, serai, lengkuas dan halia dibersihkan kemudian dikisar, jangan terlalu halus. 3. Rebus daging bersama cili, rempah daging, santan dan bahan2 yang dikisar. 4. Apabila daging empuk barulah dimasukkan gula dan garam secukup rasa. Masukkan kerisik. 5. Masak sehingga rending kering dan berwarna kehitaman. 6. Hidang bersama ketupat daun palas atau ketupat nasi. | |
Views: 1135 | Rating: 0.0/0 |
Total comments: 0 | |