Main » Articles » Articles » Recipes |
Kek Tapai Ubi
Sebab banyak sangat tapai ubi yang mak bawak sini hari tu, tertinggal kat sini, kebetulan plak aku paling tak suke tapai ubi.. terpakse la buat sesuatu daripade membazir. Bahan-bahan 90gm tepung gandum 3 biji telur 100gm tapai ubi (bleh beli RM2 kat pasar malam) 100gm gula kastor 1/4 sudu kecil vanilla powder 1/4 sudu kecil baking powder 2 keping keju cheddar 75gm mentega Cara masak Sediakan dulu pan untuk kek tu nanti. Sapu dengan mentega atau lapik dengan baking paper. Buangkan empulur dari tapai ubi, lenyekkan. Biarkan dulu. Kacau telur dan gula sehingga nampak gebu. Masukkan tapai ubi. Kemudian sedikit demi sedikit masukkan tepung, vanilla, dan baking powder. Kemudian masukkan mentega. Gaul sampai rata. Masukkan keju cheddar yang telah dicarikkan. Kalau tak carik, nanti susah nak blend. Bakar dalam oven pada suhu 160 darjah celcius, dalam 35-40 minit. Saki-baki dalam mangkuk tadi boleh la dijamukan kepada kucing-kucing atau anak-anak anda. Rupe dia memang kurang menyelerakan. Tapi rase dia sedap! Maybe check dulu gula tu sebab kadang-kadang tapai tu sendiri dah ade banyak gula. Selamat mencuba! | |
Views: 2355 | Comments: 1 | Rating: 5.0/1 |
Total comments: 1 | |
| |