Main » Articles » Articles » Recipes |
Agar-Agar Santan
½ bungkus (10)g agar2 5 cawan air 1 ½ cawan gula pasir 200 ml santan pekat / 1 ½ peket santan segera + ½ cawan air suam 1 biji telur Sehelai daun pandan di kerat 4-6 2-3 titis pewarna hijau epal atau sebarang pewarna lain Secubit garam 1 loyang 8 inci x 8 inci setebal 2 inci/sebarang acuan agar2 1. Didihkan agar2 bersama air, gula dan hirisan daun pandan. 2. Sementara menunggu agar2 mendidih, pukul sedikit telur supaya hancur sahaja, kemudian tambahkan santan dan garam. Kacau rata. 3. Tuangkan adunan santan ke dalam agar2 panas. Sebaik sahaja mendidih, tuangkan adunan ke dalam loyang atau acuan. Sejukkan sedikit sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk. | |
Views: 905 | Rating: 0.0/0 |
Total comments: 0 | |