Main » Articles » Articles » Recipes |
Agar-agar Kacang Hijau (Mung Beans Jelly)
1 bungkus (20g) agar2 9 cawan air 3 ½ cawan gula pasir 400 ml santan pekat / 3 peket santan segera+1 cawan air suam Sehelai daun pandan dikerat kecil2 Sehelai daun pandan diikat 2 cawan kacang hijau – direndam semalaman dan direbus dgn air secukupnya sehingga empuk 1 sudu teh pewarna hijau epal 1 sudu teh esen vanilla Secubit garam 2 loyang 8 inci x 8 inci setebal 2 inci/sebarang acuan agar2 1. Didihkan agar2 bersama air, gula dan daun pandan yang dikerat. Tapis ke dalam periuk lain. 2. Kisarkan kacang hijau sehingga halus. Tapis. Tuangkan ke dalam periuk agar2. 3. Tuangkan santan, tambah esen vanilla, pencelup hijau dan garam. Kacau rata. Masukkan daun pandan ikat. Didihkan. 4. Setelah mendidih, tapiskan adunan ke dalam loyang atau acuan. Sejukkan sedikit sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk | |
Views: 1328 | Rating: 0.0/0 |
Total comments: 0 | |