Monday, 21/05/2018, 2:03:42 PM
Welcome, Guest
Main » Articles » Articles » Stories

Atikah
Aku ni jarang notice bende pepelik kat umah ni. Tapi sejak 2 minggu lepas, umah ni macam ade penghuni baru.

Sejak dok Itali aku dah takde dah nak melayan bende-bende halus ni. Especially ye la si dia yang tak bape pecaye bende-bende yang tak dapat dilihat dengan mate kasar. Tapi anehnye bebaru ni dia admit plak yang 'babies' cam anak kitorang ni, sensitif ngan bende-bende cenggitu.

Budak ni slalu tibe-tibe lari ke satu tempat, pastu cakap sorang-sorang. Yang paling bahaye ialah time dia macam main hide and seek. Mule-mule tu aku ingatkan imaginary friend je. Ecelli tak.

Ade satu petang ni, aku tengah dok pk-pk pasal opah yang sakit, aku tertido. Alisha pon baring seblah, tido skali. Then aku terase ade sorang lagi baring seblah aku. Tapi aku biase la, buat bodo je.

In the past, bile ade camtu, aku mule la rase lain. Rase cam ade bende tak best. Or time tido akan rase cam kene tindih. Ade tak korang kene camtu?

Tapi bende yang dok tido seblah aku ni ialah seorang budak kecik, dalam umo 6 atau 7 tawon. Tak pasti bangse ape. Tapi almost same tinggi ngan aku. Aku ni pendek orgnye.

Dia la yang suke main ngan Alisha. Ecelli time tu aku dengar Alisha dah tergelak-gelak mengekek. Rupenye seronok melayan 'budak' tu geletek aku time tido.

"Tengok la dia bukannye paham pon cakap kite," budak tu kate, ecelli somehow aku paham.

"Paham la!" aku jawab, selambe. "Hey, jangan kaco org nak tido la. Hantu pegi main jejauh."

"Saye bukan hantu la," kate budak tu, pastu gelak-gelak, sambil geletek pinggang aku lagi. 

"Abis tu sape?" aku tanye.

Dia pegi kat komputer, bukak sume website yang ade name Atikah.

Atikah name dia. Tapi tatau la dia buat ape kat sini.

Tetibe rase tak sedap ati pasal opah. Dia nak bitau something ke?

In fact aku slalu alert je pasal opah pastu. Slalu call mak, just nak check kalo ade pape perubahan yang baik pade opah.

Atikah cam biase. Hobi dia main nyorok blakang langsir sliding door kitorang ni. Alisha plak pegi cari. Tiap-tiap ari camni.

Then aku notice. Nape aku nampak Atikah macam aku nampak orang lain?

Slalunye mate aku cam pening-pening skit, enough untuk warning aku yang bende tu bukan manusia. But this time aku nampak dia jelas macam nampak korang sume la.

Siap bleh sembang lagi. Bleh terase sentuhan dia.

Time tu jugak la suami aku demam. Teruk sgt demam dia. Terketar-ketar sejuk memalam. Aku memule takde la risau sangat psl dia ade main ujan seblom tu. But then, sape tau?

Maybe kehadiran Atikah kat umah ni menyebabkan suami aku demam teruk. As soon as opah meninggal, demam dia pon ilang.

Coincidence? Tak pasti.

Seolah-olah dia plak yang lebih sensitif dengan kesakitan opah time tu walaupon bukannye opah dia.

Then baru aku teringat. Budak Atikah ni. Ade iras-iras nenek suami aku yang sedang koma kat Itali.

Ya Allah.. jangan-jangan?

Baru la aku teringat, mase budak tu cakap, "Tengok la dia bukannye paham pon cakap kite." Aku paham bahse tu. Tu bahse Itali.

Lembut je wajah dia. Rambut aras bahu, kaler gelap. Mate dia brown. 

Dah masuk hari kedua opah meninggal, baru la aku agaknye sedar dari kejutan yang opah dah takde lagi. Pagi tadi mengalir je air mate ni takleh kontrol la. Tatau la pasal pe. Nak melantak breakfast pon takleh.

Atikah ade je kat situ. Blakang langsir. Dia tak brani datang dekat bile tgk aku nangis. Slowly dia kuar. Takde kat sini sampai la hari ni. 

Aku bukannye tunggu dia dtg balik. Tp, aku still curious nak tau kisah dia. Aku nak tau dia tu sape, pastu kenape datang sini.

I guess next time. Ataupun maybe visit kejap je. Pastu dia balik la 'umah' dia.

Rahsia Tuhan.

Category: Stories | Added by: Scha (27/01/2012)
Views: 1492 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]