Wednesday, 14/11/2018, 2:05:35 PM
Welcome, Guest
Main » Articles » Articles » Stories

Alahai..
Terkejut beruk tengok Kentarou dah ade kat depan mate. Rase macam baru semalam je dia wat surprise ala-ala romantik la konon.

"I'm at Penang Airport ready to meet youuuuuu!!" 

Terkedu. Aku baru je jemput Daniel yang datang dari Itali kat situ semalam.

"What the hell?? I can't take two days off straight!"

Memang pon. Dah la baru je start keje kat Taiping tu. Takkan nak amik lagi satu cuti untuk jemput budak Kentaki ni pulak? At least Daniel dah rancang awal-awal, takde la wat surprise monyet cam tu. In fact, sempat nak book hotel untuk dia.

"I can come to Perak to find youuuuu!!"

Ele. Macam la awak tau sangat jalan ke Perak tu. Sesat nanti sampai Thailand plak. Hehe.

"Fine. Come here to find me."

Cabaran yang bodoh je. Actually tak berharap dia akan sampai ke Taiping pun. Dan memang betol dia tak sampai-sampai. Demam sejuk seminggu terlantar kat hotel di Penang. Tak tahan dengan perubahan cuaca.

Kesian. Teringat lagi suara dia terbatuk-batuk dalam telefon tu.

Dan sekarang dia ade kat Damansara ni. I mean, biar betol? Rase cam tak caye je? Apehal budak Jepun ni tercampak kat sini?

"My company sent me here. Photography work."

Muka Daniel sudah cuak. Actually, macam meluat pon ade. Ntah. Dia senyum je sambil salam ngan Kentarou tu. Dalam hati, kite tak tau.

Dorang pon mule la sembang-sembang. Pasal keje la, pasal life la, pasal cuaca la. Dari situ gak aku tau rupenye Kentarou bukannye datang sorang.

Awek dia si Mami Oka-mende tah ikut skali. Dia dah abis blaja. So, tugas dia tag along je, maybe ade rezeki dia kat Malaysia ni.

Tapi aku tak nampak pon kelibat dia. Nampak barang-barang yang still ade dalam kotak je. 

Jelas kelihatan muka Daniel lega bila dengar Mami duk skali kat situ. Alahai.. jangan risau la, saye ni setia orangnye okey!

Lagipon. History aku ngan Kentarou tu, kawan baik je. Tak penah ade pape relationship lebih daripade tu. Sebab tu Kentarou sendiri tak pnah salahkan aku kenape tak datang Penang ari tu.

Dia paham ade orang lain lebih penting pade aku mase tu. Iaitu Daniel.

Plus, memang salah dia tak warning dulu seblom datang. Maybe dia konfiden je ingat aku ni takde plans lain. 

Just kesian. Kentarou bukan jenis yang pandai mengayat. Dia jenis yang buat je.

Happy dengar Mami ikut skali. Dalam Facebook bukan main lagi siap posting gamba dorang masak dinner sesame la, lunch sesame la.. dah mengalahkan kami yang laki bini. Gi memane pon asik bergamba. First love kot. Lantak korang.

Ape yang pasti, aku tak la berape happy mengenangkan akan berjiran ngan budak Jepun ni. Tak suke nanti ade tuduhan melampau walopon aku takde wat pape. Aku kenal Daniel. Dia jenis cemburu buta tapi taknak mengaku.

Dah kurus rupenye Kentarou. Last time tengok dia, macam berisi sket. Dalam webcam je pon. Dia tak pnah lekang dari webcam. Slalu on je webcam ngan aku walopon aku tak pnah on webcam untuk dia.

Dia suke kongsi ngan aku. Sampaikan saiz bilik yang dia sewa kat Jepun tu pon nak ditunjukkan pade aku. Aku tau dalam bilik dia ade simpan satu gitar. Dia suke decorate tilam dia ngan patung-patung yang gebu. Ye. Macam pompan. Tapi aku rase dia just lonely time tu. Bile ade peluang je, dia akan cari sebab untuk pos pade aku pape keychain atau trinkets yang kiut dari Jepun.

Daniel dah tergesa-gesa nak pegi keje. Cam biase. Suke lengah dulu, gelabah kemudian. Pastu mule la tertinggal barang.

"Are you coming home for lunch?"

"I dunno yet, I'll call you," sahut Daniel. "See you later. Love youuuu!"

"Love you tooo!!"

Kentarou senyum je tengok kitorang. Tapi muke dia memandang rumput kat bawah tu. Aku sengih kejap kat dia. Tangan aku dok pegang tangan Liesha sebelom dia melarikan diri. Dah jadi hobi bile papa dia pegi keje, dia akan curi peluang untuk lari dari umah sebab biase la alang-alang dah ade kat luar umah kan, why not pegi main kat luar terus.

"If you need anything, maybe some directions you can just knock my door," aku cakap. Ecelli dah tatau nak cakap pe. "I just moved here too, so I may not know so much, but I can help."

"Okay, mekasih."

Eh? Mekasih? Reti plak slang cenggitu. Aku tergelak. "Sesame."

Masuk dalam. Kentarou still kat luar. Tunggu Mami kot. Aku biarkan Liesha mengisi ketenangan jiwa dia ngan lepakkan diri depan grill tu. Asalkan dia tak cabut lari sudah. Grill tu ade lubang besar yang kalo dia pandai, dia bleh je susupkan diri melalui tu. Maybe dia tak brani kot.

Aku ni walopon dah ade kat dalam umah. Langsir dah tutup sume. Naluri housewife kot, asik nak mengendap je. Kalo tak dapat ngendap dari tingkap dapo tu, aku nak ngendap dari sliding door depan tu plak.

Saje curious nak tengok Mami.

Btol ke dia bawak Mami tu? Ecelli ade nampak barang-barang orang pompuan. Takkan Kentarou pakai luggage kaler pink plak kan?

Check Facebook. Tak nampak Mami dok posting merepek lagi. Memang macam dah tak online. Yang selebihnye story dia minggu lepas. Ape tah dia conteng. Aku tak paham bahse Jepun.

Ecelli aku je rase guilty kot pasal bende yang dah lepas. Kentarou takde plak nampak camtu. Or marahkan aku ke. Aku plak yang rase cam salah aku.

Salah mende lak? Sape suh dia datang tak warning? Aku bukannye jenis yang tak menepati janji. Aku tepati janji aku pade Daniel. Aku kawen ngan dia pon.

Then agaknye kalo Daniel tak datang ari tu? Aku akan kawen ngan Kentarou ke? Erk!

Enpon berbunyik. Daniel rupenye.

"I left my paper on the table!!"

Ha, kan btol. Mesti tinggal barang punye la.

"I told you not to remove it from the car!"

"I'm coming back to take it, gimme 15 minutes."

Paper ape? Aku pon tatau nak tengok celah mane. Setiap kali aku kemas umah, kalo jumpe paper yang agak-agak ade kaitan ngan keje dia, aku letak je dalam laci yang same. Pandai-pandai la tuan punye paper tu cari nanti.

"Garni?"

Eh? Mende nih? Panggey aku pakai nickname dalam game?

"Ken? What's up?" Kentarou sudah tercongok di pintu depan.

"I have to check on Mami at the management office," katenye. "She got something to do with my signature. Can you help me watch our stuff outside here? Oh and please keep these documents with you inside until I come back? They're very important."

Aku sambut kertas-kertas tu. "Okay. Hope everything is okay with her."

"Me too. Thanks." Kentarou cepat-cepat blah. Eh korang jangan tatau. Apartment ni punye management strict tahap hampeeeehhh! Access card bersepah sampaikan tatau yang mane satu. Last-last sume pakat marathon la setiap pagi every time nak kuar atau masuk je kene touch n go pakai kad tu. Cissss!

Since aku consider documents si Kentarou tu penting, aku pon secare otomatik letak je dalam laci yang tersimpan barang-barang yang berkaitan ngan keje Daniel. Ecelli umah ni kecik je, tak banyak laci. So untuk kesenangan aku untuk access nanti, otak aku dah diprogramkan macam tu. Tak suke tak organize.

Dan since dah almost noon, aku pon prepare la sandwich untuk Liesha. Dia suke sandwich yang ade keju ngan meatloaf kat dalam. Lagipon ringan je. Dia jarang makan berat-berat time lunch. Aku prepare satu lagi untuk Daniel, kalo dia nak makan.

Untuk panaskan sandwich tu, aku letak dalam oven. Sambil tu aku biarkan Liesha melayan Barney kat Youtube, unplug keyboard supaye dia tak tekan yang bukan-bukan, pastu sorok mouse kat blakang printer. Ha. Layan la Barney tu sampai puas ye!

Aku pegi lipat kain baju kat dalam bilik. Bersepah. Thanks Liesha kasik mama tambah keje.

Tak lame lepas tu kedengaran pintu grill dibuka. Pasti Daniel dah balik. Memang btol. Dan ape yang paling mengejutkan, browser yang terpampang kat depan skrin komputer tu bukanlah Barney lagi.

Rupenye Liesha dah berjaye menarik mouse dari belakang tu dan menekan yang bukan-bukan, termasuk history yang aku telah membukak Facebook page Mami tadik.

Aku buat bodo je, cepat-cepat pegi tutup oven dan keluarkan sandwich. "I made sandwich for you guys."

"Oooh thanks!" Daniel gak buat-buat bodo je pasal Facebook Mami yang terpampang tu, saje malas nak gado kot. "I'm a lil bit hungry."

"Go check inside the drawer which paper you need," aku berkate. "I put everything there."

Dua suapan je sandwich tu habis. Memang dasar kuat makan. Terus dia ke laci tu. Dan membelek ke dalam.

"What are these?" dia bertanya, mengeluarkan beberapa helaian. Sambil tu mata dia membaca nama yang tertera kat situ. Serta-merta muka dia jadik merah.

Alahai...

"What the hell are these doing here?" dia bertanye lagi.

Bunyi cam aku ni pembohong je, tapi aku citerkan la ape yang Kentarou katekan tadik.

Memang nampak Daniel macam taknak caye. More like macam Kentarou pnah masuk umah ni. Tapi ape bukti yang ade?

Kentarou.. balik la cepat.

Dan ape yang paling tak best ialah ade dua gelas yang kotor dalam sink kat dapo tu. Pagi tadi sink tu kosong. Skang ade 2 gelas. Liesha tak pakai gelas. So pasal ade ade 2 gelas, bukannye satu?

Ye kawan-kawan... saye buat milo pagi tadik. Dan sesudah my hasben pegi keje, saye malas nak basuh gelas milo tadik tu, saye amik gelas yang baru, buat air teh plak. Sekian.

Sape nak caye? Liesha kalo bleh bercakap dah lame dia defend mama ni.

"You invited him earlier?" soalan yang dah lame aku tunggu.

"No."

"I don't mind if you tell me the truth..."

"THAT is the truth."

"Okay."

Ape yang jelas, Daniel pegi keje balik dengan perasaan curiga. Aku tak suke sume ni. Aku mane de wat pape pon! Kesalahan aku yang paling buruk pon cume pemalas je dan suke tido siang. Selebihnye takde pape pon.

Elok je pas dia blah, Kentarou pon balik. Still sorang. Mami takde.

Aku rase cam nak campak je dokumen-dokumen dia tu ke muke dia. Pasal dia la aku almost gado ngan Daniel.

Tapi aku senyum je. "So, everything okay?"

"Yes," jawab Kentarou, nampak penat. "But Mami still has to submit something at the embassy before the office closes, if possible. She comes with student passport."

"Oh?" Ecelli aku tak paham cite dorang. Wat paham je la. Yang aku tau, urusan Daniel tukar alamat sume pon jadik leceh je kat embassy Italy tu. Maybe lebih kurang same je kot.

"You can have your documents back."

"Hmmm actually," Kentarou duduk kejap kat bench depan umah dia. Ground floor la katekan. "We still have to retrieve the copy of the apartment keys from the landlord."

"Whoa?"

"Yes. The keys they gave us didn't match properly, so they're remaking."

Aku paham. Cam kes mase kitorang pindah kat Melake dulu. Kadang-kadang dapat landlord yang tak sudi kasik kunci original. Bile wat copies tu la yang jadik leceh. Mujurlah landlord apartment kitorang ni kasik yang original. Nak wat copies, wat la, kalo nak. Ori punye ade gak.

"Well, I don't mind holding your documents for a while until you get your keys," aku berkate. "And if you and Mami want to come inside to use the toilet or anything, you can do so."

Hah. This time aku invite bebetol.

"It's okay, they have public toilet there," kata Kentarou. "And we can buy food from the Indian restaurant behind there."

Ceh. Dah agak dah jawapan dia. Aku paham. Dia takot kene pelempang ngan Daniel. Badan dia kecik je kalo compare. Nanti jadik belacan, kesian plak kat Mami.

Tapi aku harap dia paham maksud aku kalo nak masuk umah ni, masuk la bile Mami ade skali. Nanti tak sopan plak. Mami tu pompan. Mesti dia nak gune toilet slalu. Suke sangat ke dok berpanas kat luar ni.

In fact aku biarkan je Kentarou kat luar ngan urusan dia. Nak berkunci ke, tak berkunci ke, ko punye hal. Aku mau lepak tido kat dalam. 

Dan memang hobi kalo petang je, Liesha mesti nak tido. Nap time la katekan. Nap dia tahap 3-4 jam kalo tak terkejut jage. Slalunye aku join sekaki. Syok tido sambil peluk budak masam.

Dah agak-agak nak senja camtu aku terjage sebab dengar orang sembang-sembang gelak-gelak kat luar. Pelan-pelan letak Liesha tido kat kusyen kat besar tu tapi tak berkesan, dia terjage gak. Terus dia peluk aku macam baby koala. Tak rela dipisahkan.

Aku pon dukung je la dia ke tingkap bilik yang slalu aku bukak luas untuk pengudaraan. Kene tutup sebelom nyamuk masuk. Baru pindah, tingkap tu blom ade langsir, so memang ternampak la kelibat aku dari luar. Ade Kentarou kat situ. Dengan sorang pompan, dan sorang pompan lagi.

Yang pasti salah sorang pompan tu nampak obvious sangat pompan Jepun. Yang sorang lagi tu India. So, takkan awek dia orang India plak? Tua lak tu.

Since dah ternampak aku kat, tak best la ignore je. Aku pon siap sedia, bukak sliding door tu, sambil tengok ke luar. Kentarou melambai.

"This is Mami," katenye. Kan btol. "And this is our landlord."

Mami.. tak comel pon. Cam muke biase je. Tapi dia sangat sopan. Asyik tunduk-tunduk je.

"Thank you for helping my Kentarou," katenye.

MY Kentarou? MY??? HAHAHAHA. So yeah, aku pon teringat balik segale posts dia kat Facebook setiap kalo dia nak mention Kentarou tu, dia akan sebut 'my' Kentarou. Alahai..

"Ramen made for my sweet BF."

"My Kentarou made me okonomiyaki for dinner."

"Bento prepared for me, thank you my lovely Kentarou."

"Me and my sweet Kentarou watching fireworks together."

Dan bermacam lagi. Daniel pon pnah gak wat sushi untuk dinner kitorang, dan aku ade la upload gamba tu kat Facebook. But my description kat situ tak bunyi romentik. Takde la ber my-my.

Aku jeles. Jeles??? Bunyi cam aku jeles ke?? Kami mungkin pasangan tak romentik, tapi cara kami kenal tu, korang takleh challenge punye..

"Come inside, Mami," aku menjemput. "I think your house still needs to be cleaned."

"Thank you so much," kata Mami, tertunduk-tunduk lagi. Segan plak aku. Tapi aku happy dia sudi plak masuk umah aku yang penuh ngan kertas contengan Liesha ni. Kentarou cakap dia akan masuk nanti, still ade bende nak setel ngan tuan rumah.

Cam yang aku agak, Mami mesti nak pakai toilet. Nak cuci muke katenye, panas. Cuci la. Tiap-tiap ari la ko cuci takkan sejuk punye. Malaysia ni kene layan peluh je la. Jadik masam cam Liesha.

Kentarou masuk dalam. Dia tersengih-sengih. Aku pon sengih balik. "She seems a very sweet person."

"She is a sweet person," kate Kentarou. Hehe. Comel la korang.

Tiba-tiba dengar derap tapak kaki. Eh, awal plak si Daniel ni balik.

Dia terkejut. Tengok Kentarou yang macam duk rapat ngan aku. Memang la rapat, orang tengah sembang pasal awek dia. Takkan nak menjerit-jerit melaung dari jauh plak?

"I knew it."

"What?" aku membeliakkan mata.

"I knew all along that you missed him." Daniel dah mule ngan merepek.

"Are you nuts?"

"You could have told me! Why you hide this from me??"

"Hide what? We didn't do anything."

Liesha yang sudah menggapai tangan bersedia untuk didukung oleh papanya mule memandang ke arah kitorang berdua. Gado lagi dorang ni.

"Oh? SO this is the reason you've been taking contraceptive pills? You knew he was coming?"

Pulak dah. Tuduh aku ni romen ngan jantan lain ke?

Jahanam btol mulot mat saleh seko ni. Meh sini aku nak ganyang.

Ecelli aku tampar je mulot dia. Mate aku dah berair.

"You know what? The first time I killed you in Pirate Bay, I should have killed you and killed you million of times until you vow never to step in there again."

Pirate Bay tu name tempat dalam online game yang kitorang jumpe for the first time. Dia mati kene bunuh ngan aku, pastu suh aku tunggu untuk revenge. Last-last revenge jadik fall in love plak. Haihs..

Muke Daniel dah sebak. Dia dukung Liesha. Dan teros pegi dari situ. Aku ngan Kentarou memandang je.

Aku geleng-geleng pale. "And I married him."

Perasaan malu yang same cam aku rasai mase nak pindah dari Melaka dulu. Kami terdesak terpakse call pemandu lori yang takde dalam schedule untuk pegi ke KL pon. Tu pon pasal murah. Dan pasal orang tu pon rushing nak ke tempat lain dulu, dia lupe nak bagitau aku yang dia takleh follow kitorang, tapi dia akan antar barang-barang tu pagi besoknye.

Satu je silap orang tu. Tak inform yang barang-barang akan sampai lewat. At least kalo dia bagitau bebetol, kitorang packing la baju untuk tido malam tu. Skang ni sume dalam satu luggage.

Ataupon mungkin silap aku. Pasal tak paham orang tu cakap dalam enpon laju sangat, aku main setuju je. Pape la janji selesai.

Daniel punye la bengang. Dia menjerit-jerit "I hate your f***ing country can't even do anything right! Everyone cheats!"

Sape yang cheat? "Hey, who cheats here? People got other things to do too, you can't expect once you're rushing, everyone MUST follow your tight schedule?" aku melawan balik.

Dia menendang luggage. Pas tendang tu, dia campak je luggage tu dalam kete, sib baik tak mati pokok-pokok dalam pasu aku kat dalam kete tu. Sambil tu mulot dia memaki hamun dalam bahse Itali.

"And I married him."

Pemandu lori tu tengok je. Mak kepade tuan rumah aku pon ade situ, dia tolong amik kunci daripade kitorang je. Dia pandang aku sambil geleng-geleng pale gak.

"I have wasted my time too," katenye. "I came from this morning to get the keys but the lori is not here yet. I also must get angry."

"Dia cume perlu paham yang tak BOLEH pakse orang ikut kehendak dia," aku cakap balik. 

"Just go talk to him," kate pompan tu. "Saya pun kena balik rumah. Banyak kelija mau buat wo."

In fact. Jangan ingat awak sorang je yang ade keje nak dibuat. Orang lain pon sibuk gak.

Dan camtu la perasaan aku skang. Tengok dia blah camtu ngan Liesha. Biarkan aku tercangak kat sini cam aku ni wat salah plak.

Tapi tak lame pastu dia datang balik. Aku, Kentarou, dan Mami dah terduduk je kat atas equipment untuk orang buat sit-up kat depan umah tu. Tu dah jadik bench kitorang secare official, takde sape antare kitorang yang rajin nak bersit-up.

"You can have the baby."

Mende nih? Aku menyambut Liesha yang kehairanan.

"I can't go through this anymore."

"Can't go through what? What happened? What IS happening here?"

Kentarou nampak macam nak memotong cakap aku, tapi Mami memotong dulu.

"I was in toilet," pelat sungguh bahase Inggeris si Mami nih. "I had to wash face. Ken and she was just talking."

Daniel terdiam. Tapi lepas tu dia cakap, "Still doesn't explain why the documents end up there."

Aku citer balik. Dok repeat la balik. Boring btol. Kentarou pon tolong tambah. 

Tapi bile nampak Liesha dah macam sedey tengok keadaan kitorang, aku menarik tangan Daniel dan pegi dari situ sambil mendukung Liesha.

"What is it about the documents, hun?"

"Didn't you read?"

Bace ape plak?

"Some of them are divorce papers. Someone is applying for a divorce."

Pulak dah. "WHY would you read somebody's personal documents??"

"I was curious. I saw his name and I checked fast everything else."

"So you're mad at me cuz you think I was applying for a divorce?"

Daniel terdiam. 

Gile la dia ni. Aku dah le buta tuli je amik dokumen tu untuk disimpan. Dia pegi bace tu sape suruh? Pastu jadik gile camni.

"Okay, I dunno who's married, and getting a divorce, but one thing for sure, I can guarantee you that person is not me."

"Then who?"

"Did you see any names on THAT paper?"

"It was a blank form."

"Then maybe Ken or Mami is married to whoever and trying to get a divorce or anything maybe not even them, how should I know? We shouldn't even pry into their business."

Daniel terdiam lagi.

"Maybe it's just for reference. You know Mami is still studying or something. Maybe she's doing assignments on that topic. Who knows?"

"And THAT paper happens to stick around with the other ones?"

"Why not? We were moving too, hun, and we stacked all our papers in one place just not to lose them."

Kali ni Daniel diam terus. Tak bercakap dah. Malu kot.

Aku mengeluh panjang je. Terdiam seribu bahasa.

"I just... still can't believe that after all these years somehow it's still fated for you guys to meet up anyway," kate Daniel.

"So?"

"If we were in Italy, he would have never found you."

"How can you say that? He could be sent to Italy to do photography work too. In Italy, he can take better pictures."

Daniel mengeluh. "I guess you're right."

"Do you feel like he's your competitor or something?"

"No. Just wondering what would have happened if I was late like him."

Ecelli tadi aku terdetik pasal bende yang same kan? Agaknye kalo Kentarou jumpe aku dulu, aku dah kawen ngan dia ke?

Nope. Jawapannye tak. Skang aku dah pasti. Kentarou datang sebagai kawan. Daniel datang pasal dia memang merisik aku. Aku bukannye pilih winner sebagai suami. Aku just pilih yang sayangkan aku.

"You love me," aku cakap. "And I love you. Why would I go for another guy?"

Daniel trus peluk aku kuat-kuat skali ngan Liesha yang terkejut hairan. Dua orang yang gila.

"Ken didn't love you?"

"How would I know? Did he say anything?" aku tergelak. "That's what matters. Not who comes first. Plus maybe he already had some extra girls to meet here other than me."

"Whatever it is, I'm starving let's go eat."

"I haven't cooked yet. I just woke up."

"Omg, you're super lazy woman!"

"I am lazy! I've been sleeping the whole afternoon and you think I was itching with a neighbor."

"C'mon let's eat at mamak there."

The end.




*sekadar hiasan, takde kaitan ngan yang idup atau yang mati.


Category: Stories | Added by: Scha (19/01/2012)
Views: 695 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]