Tuesday, 16/10/2018, 9:45:16 AM
Welcome, Guest
Main » Articles » Articles » Places

Dataran Pahlawan, Melaka

Malam ni kitorang pegi tengok Dataran Pahlawan. Ape sangat la yg ade kat sane tu sampai orang-orang Melake ni sume pakat lepak sane je. Cam takde tempat lain.



Ha kan dah termalu. Bawah tu memang nampak cam shopping mall biase je. Tapi kat atas... pergh! Siap ade ukiran-ukiran lagi. Ni sume tempat hangout orang-orang yang bosan. Open space, ade padang, berangin je.



Memang breathtaking sangat sampai Alisha menggelupur nak turun dari dukungan dan berlari-lari kat padang yang luas tu.



Actually tak sure ape konsep dorang. Konsep orang leh lepak memalam kot, memandangkan Melake ni night lifenye agak kureng. Sape sangke bleh ade padang luas kat atas shopping mall kan?



I fokus kat padang je ni. Pasal kat dalam shopping mall tu sume kedai-kedai biase la. Cume bezanye, ade bazaar untuk bende-bende heritage. Macam kalo korang tourists kan, nak carik souvenir pelik yang ade kaitan ngan sejarah Melake, carikla kat situ. Bazaar tu ade imbas-imbas Pasar Seni atau Central Market kat KL, tapi versi mini la.



Lokasinye depan ngan Mahkota Parade. So kalo korang tak reti jalan kat situ, ataupon orang lame cam aku, gi Mahkota Parade tu nanti jumpe la megamall kat Dataran Pahlawan ni. Gerenti tertawan.



Dan jugak Hatten Square. Seberang jalan gak. Tapi ade jejantas yang connect dua buildings tu. Jadi senang la korang nak transit time shopping kan. Woohooo!!

Malangnye takde connection dari Dataran Pahlawan ni ke Mahkota Parade. Jadi Mahkota Parade ni agak dianaktirikan. 



Seberang jalan tu jugak ade Pahlawan Walk Market, tempat orang makan-makan, dan beli barang kecik-kecik kot. Tak sure, tak singgah pon, tengok dari jauh je pasal baby dah tido.



Dan sebelah dia plak, dekat ngan tempat parking, ade Menara Taming Sari. Tempat orang naik ke atas untuk tengok pemandangan dari udara. 



Aku sempat jugak la grab satu fridge magnet kat bazaar seblom balik tu. Dah beli baru la pasan ade berjuta lagi yang menanti. Jenis-jenis kebaya pon ade. Dah bleh buat koleksi kebaya magnet kat fridge nanti, tapi mujur la poket kering. Melampau mama ni. Ha tu bagi alasan nak beli fridge besar la tu.

*date of entry is based on when the pics were taken.




Category: Places | Added by: Scha (07/11/2011)
Views: 614 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]