Saturday, 21/04/2018, 10:34:44 PM
Welcome, Guest
Main » Articles » Articles » People & Community

Lagi Kes Buang Bayi...
Ade yang kene buang camtu je..



Ade plak yang kene tanam, bakar, lenyek, humban, lemas, dan sebagainye..



Yang dah umur lebih dari sebulan pon kene buang gak...



Tu tak termasuk yang lahir tak cukup bulan, digugurkan, dan sebagainye. Tapi yang tu sume fahaman dan kepercayaan memasing. Malaysia ni ade banyak bangse dan agame, so tak payah mention pasal tu.

Korang salahkan zina? Kenape korang tak kaji pasal ape zina tu terjadi?

Balik-balik korang sebut "dah la dapat dosa berzina, skang dapat dosa membunuh plak." Agak-agak kalo korang dapat tau ade kawan korang yang pregnant anak luar nikah, korang akan layan dia dan beri support ke? Ataupon korang akan caci cerca je la cam orang-orang lain kat luar tu?

Aku ade pengalaman berada dalam satu komuniti Islam (majoriti Melayu) yang hanya kerana satu tuduhan yang takde ape-ape bukti pun, kawan-kawan bleh jadi musuh, dan beramai-ramai la pakat ludah kat depan aku setiap kali nampak aku berjalan kat mane-mane. Itu baru kene tuduh je ye, blom plak sampai jadi kes polis, kes zina, kes buang anak.

Dan yang pelik tu, hampir setiap malam kalo aku balik dari library, akan nampak la couple-couple Melayu (Islam) yang bertudung labuh ke, yang bertudung biase ke.. kalo depan orang ramai bukan main sopannye. Tapi time gelap-gelap tu, kat bawah pokok, tepi tasik, dok ade 'wrestling' la ngan pakwe-pakwe mereka. Kat kepala tu dok melekat tudung lagi. Tu belom kira yang dah biase kuar malam-malam pegi hotel.. nak watpe lagi kat hotel tu kan? Yang takde duit nak gi hotel, lepak je la bawah pokok. On jer.

Aku bukan nak kutuk orang Melayu. Tapi kalo you all nak ludah aku pasal bende yang aku tak buat pon, jangan sebut la pasal Islam. Aku tak sebut pasal Islam pon, pasal aku tau aku ni bukannye sempurna. One thing for sure, kalo ade di kalangan kawan-kawan aku yang mengadu nasib yang same, aku akan cube support dorang... bukannye ludah kat dorang, judge, pastu kasik plak hadis-hadis kat dorang.

Tu pasal la dorang buang anak. Takot ngan pandangan orang. Takot kena hina. Lebih takotkan itu daripada dosa membunuh.

Yang berzina plak. Pasal ape? Jangan sebut pasal dorang kurang didikan agame ye. Ade yang banyak didikan agame pon berzina gak.

Nak kawen, tapi mak bapak tak bagi. Nak kawen, duit takde, hantaran mintak banyak-banyak. Nak kawen, orang kate ko tu budak-budak je lagi, ape yang ko tau pasal kawen-kawen ni?

Tak pikir pasal kehendak rohani dan batin dorang. Kalo budak-budak muda pon, kan lebih baik kawenkan dorang daripade biar dorang jadik penzina? Kan ramai budak-budak muda yang kawen awal, bleh je idup jage anak memasing?

Dan jugak pasal banyak sangat pengaruh media massa, pasal tu la remaja-remaja dan orang-orang tua ni jadik penzina. Banyak sangat perasaan ingin tahu. Tapi yang tu aku malas nak usik, kang jadik issue lain plak. Sori ye.

Jangan sebut la pasal pe la ibu-ibu yang buang anak ni tergamak bunuh anak dorang. Bapak-bapak plak lagi la tak berperikemanusiaan. Kite ni semua tak sempurna. Masing-masing ade kelemahan. Itu kelemahan dorang, tak mampu tangkis emosi atau perasaan takot untuk bawak anak luar nikah. Bile dah serabai camtu la dorang tak terfikir pon pasal orang-orang lain yang dah lame nakkan anak tapi tak dapat-dapat ni.

Hantar kat rumah kebajikan. Ataupon tinggalkan anak tu kat tempat yang terhormat sket, cam hospital ke, depan umah orang ke, kat bus stop ke. Jangan la buang dalam semak pulak kan. Sape la nak tolong budak tu kalo takde sape bleh dengar dia menangis? Ramai orang bleh jage budak tu. At least kurang la satu beban dalam hati ko, takde la guilty sangat pasal membunuh kan. Sampai akhir hayat pon korang akan teringat-ingat dosa yang korang pnah buat ni, mesti ade gak yang dah menyesal pon.

Korang buang rezeki. Sok nanti Allah tak bagi rezeki camtu lagi dah. Sama la cam aku yang tak dapat keje ni. Dulu dapat keje, taknak. Skang dok mencari, langsung takde kan.

Aku pon pnah berade dalam keadaan takot-takot time pregnant dulu, in case takde duit, camne la aku nak sara anak aku tu nanti. Dan kalo aku ni terikut ngan ayat-ayat dari orang yang takde didikan agame (suruh gugurkan), skang ni mesti aku dah nyesal. Seronok ade anak ni, walopon sangat perit menjagenye. Alhamdulillah sikit demi sikit Allah turunkan rezeki untuk bantu kami yang kesempitan ni. Takde duit bukanlah reason untuk aku membuang anak.

Gado laki-bini? No problem! Laki bini mane la yang tak gado. Slalu punce gado pon pasal duit gak. Tapi jangan la sampai buang anak-anak. Ataupun lepas tensen kat dorang. Pegi sepak terajang anak-anak tu, ade yang sampai mati, tu lagi kejam daripada buang sejak lahir kot. Sape sanggup buat camtu kat bayi yang korang dah tengok perkembangan, dan menyayangi korang sebagai mak bapak? At least bayi yang baru lahir tu blom tau pape lagi kan. Agaknye pasal tu la kot dorang dilayan macam binatang je.

Alright, pape pon, yang poyo-poyo kat luar sane tu sile la jangan pretend cam korang tu alim sangat ye. Kalo korang memang alim, alhamdulillah. Tapi, jangan skali-kali sebut pasal agame bile korang nak kaitkan ngan hal buang anak nih. Yes, memang ade kaitan ngan fahaman agame, tapi jangan cakap macam korang tu sesuci kain putih ye. Semua orang wat silap. Dan orang sekelilinglah yang harus membantu dorang berubah, bukannye menindas. "Allah doesn't judge you from what you did in the past, but from what you have become now."

Sekian.
Category: People & Community | Added by: Scha (16/10/2011) | Author: Kami Anti Budak Poyo dan Bajet
Views: 541 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]